a a a
Aanmelden nieuwsbrief »

Vrijwillig aardappelonderzoek

 

Ziekten en plagen bedreigen de rentabiliteit van de aardappelteelt. Onderzoek van partijen pootgoed helpt teleurstellingen voorkomen. Met de onderzoeksresultaten van de NAK weet u of een partij gezond is. Wij zijn sterk in grootschalig en routinematig nematoden-, virus-, bacterie- en schimmelonderzoek in aardappelen. Wilt u één van de genoemde onderzoeken laten uitvoeren, neem dan contact op met onze klantenservice.

Voor meer informatie over het aanvragen en aanleveren van monsters voor vrijwillig onderzoek raadpleegt u de circulaires op het NAK-Loket. Voorbedrukte labels vraagt u aan door het aanvraagformulier in te vullen en te mailen naar de NAK. 

Lees ook informatie over

- virusziek in aardappelteelt
- verplicht aardappelonderzoek.

Afbeelding Afbeelding

Vrijwillig aanvullend onderzoek

Klik op onderstaande afbeelding voor een vergroting.

Afbeelding

 

Vrijwillig Erwinia-onderzoek

Vrijwillig bruinrot- en ringrot-onderzoek

Vrijwillig M. chitwoodi & fallax onderzoek

Vrijwillig virus-onderzoek

 

Lees meer »

 

 

Virusziekten

Bladonderzoek:

De NAK toetst partijen pootaardappelen op de aanwezigheid van PVY, PVA, PVX, PVS, PVM, PVV en PLRV (bladrol). Tijdens het groeiseizoen wordt bladmateriaal getoetst op de aanwezigheid van virussen (standaardonderzoek PVY-PVA-PVX). Onderzoek op PSTVd, PMTV(mop-top) en TRV(tabaksratelvirus) is ook mogelijk. De uitslag wordt binnen 1 week verstrekt. Op de uitslag worden het aantal verkregen reacties vermeld met daarnaast het aantal reacties waarin virusziek is terug gevonden. Indien u dit wenst kunt u het aantal ziek omrekenen naar het berekende ziektepercentage in het bladmonster en de mogelijke spreiding in het perceel. Dit kan berekend worden m.b.v.het  seedcalc5 programma.  

 

ComSi webontwikkeling