Goed voorbereid op de Brexit

Op z’n vroegst stapt het Verenigd Koninkrijk (VK) op 1 juni 2019 uit de Europese Unie en dan is de Brexit een feit. Waarschijnlijk wordt dit 31 oktober. Het VK bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

In Brussel wordt er onderhandeld over de manier waarop de Brexit gaat plaatsvinden. Hierbij zijn er een aantal scenario’s mogelijk, bijvoorbeeld:

  • Een transitieperiode die loopt tot en met december 2020. Tijdens deze periode wordt er verder onderhandeld en gelden nog de regels alsof het VK lid is van de Europese Unie.
  • Een “cliff edge” scenario, waarbij het VK per 1 juni 2019 een derde land wordt. Dit is een harde knip, waarbij er bijvoorbeeld geen afspraken gemaakt zijn over de toekomstige handelsrelaties.

Wat betekent dit voor u?

Om aardappelen en zaaizaden naar een derde land te mogen exporteren moeten de desbetreffende producten voldoen aan de landeneisen. Deze zijn op dit moment nog niet bekend voor het VK. Op het moment dat er meer bekend is zullen wij u hierover informeren. Daarnaast moet er bij de export van aardappelen en of zaaizaden een fytosanitair certificaat worden aangevraagd. Het aanvragen van een fytosanitair certificaat doet u via E-cert.nl. Bekijk onze pagina Partijkeuring en exportcertificering voor meer informatie over de werkwijze rondom export. Met de kennis die we op dit moment hebben is import van pootaardappelen vanuit het VK niet meer mogelijk als het een derde land wordt.

Meer informatie

Bekijk de websites hulpbijbrexit.nl, BrexitLoket.nl/Agro en de Brexitpagina van de NVWA, of abonneer u op de Brexit nieuwsbrief voor de laatste informatie over de Brexit.

Daarnaast is er ook de Brexit Impact Scan die u aan de hand van een aantal vragen laat zien hoe groot de gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf kunnen zijn. Met deze informatie kunt u zelf een afweging maken of u actie moet ondernemen.