De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) kondigt aan dat per 1 september 2024 drie nieuwe leden toetreden tot zowel de adviesraad als het bestuur. Carin van Huët, Marcel Scholtens en Willem Smits brengen ieder hun eigen expertise mee om de NAK te versterken in haar rol als keuringsdienst voor pootaardappelen en zaaizaden.
Carin van Huët: Focus op de unieke positie van de Nederlandse akkerbouw
Carin van Huët wordt toegevoegd aan het bestuur als onafhankelijk lid. Sinds januari 2024 is zij CFO van Koninklijke Fruitmasters, met een indrukwekkende achtergrond in de agrarische sector en een sterke focus op een toekomstbestendige landbouw. “De Nederlandse akkerbouwsector is een unieke kracht op het wereldtoneel. De huidige ontwikkelingen en strategische speerpunten van de NAK, zoals het versterken van de verbinding met de sector, het optimaliseren van processen en het bevorderen van datagedreven werken, zie ik als een mooie uitdaging om mijn (bestuurlijke) ervaring, kennis en expertise in te zetten voor de NAK,” zegt Carin van Huët.
Marcel Scholtens: Continuïteit en aanpassing aan nieuwe uitdagingen
Marcel Scholtens volgt Peter Berghuis op als voorzitter van de Adviesraad en treedt daarmee ook toe tot het bestuur ter vertegenwoordiging van de LTO. Hij is mede-eigenaar van Scholtens Luttelgeest V.O.F. Met zijn bestuurlijke ervaring in de agrarische sector en zijn ervaring in bedrijfsvoering en landbouw brengt hij waardevolle kennis en expertise mee. ‘Mijn doel is om de NAK te helpen meebewegen met de uitdagingen die voortkomen uit veranderende Europese wetgeving, zodat we een goed functionerende keuringsdienst behouden,’ aldus Marcel Scholtens.
Willem Smits: Teelttechnische expertise en behoud van het NAK-certificaat
Willem Smits, pootaardappelteler uit Noord Groningen, is in de Adviesraad verkozen tot vicevoorzitter en treedt daarmee toe tot het bestuur. Hij is afgevaardigde vanuit LTO en volgt Arno Vael op. Willem heeft dit jaar het ouderlijk bedrijf in Rottum overgenomen, na bijna 15 jaar in maatschap Smits-Flipsen met zijn ouders te hebben gezeten. “Het NAK-certificaat is de kracht van ons Nederlands pootgoed. Het staat voor een kwalitatief en betrouwbaar product. Het is essentieel dat we dit behouden en waar mogelijk zelfs versterken. Zeker met de veranderende Europese regelgeving. Dat is een belangrijke focus voor mij binnen deze functie,” zegt Willem Smits.
Strategische ontwikkeling en versterking van de NAK
De nieuwe aanstellingen komen voort uit het aftreden van Peter Berghuis en Arno Vael, die hun termijnen als respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de adviesraad en als afgevaardigden van LTO hebben voltooid. De benoemingen van Carin van Huët, Marcel Scholtens en Willem Smits markeren een belangrijke stap in de strategische ontwikkeling van de NAK. Met hun gezamenlijke kennis en ervaring zijn zij uitstekend gepositioneerd om de organisatie te begeleiden in een periode van nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen binnen de agrarische sector.
Scheidende voorzitter adviesraad Peter Berghuis blikt terug
“De NAK is van de sector, en dat moeten we koesteren,” aldus Peter Berghuis, de scheidende voorzitter van de adviesraad en het bestuur. Hij reflecteert op zijn tijd bij de NAK als een periode van veranderingen en vooruitgang. Een van de meest memorabele ontwikkelingen was de succesvolle handhaving van de zelfstandige positie van de NAK als Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO). “Het behoud van onze zelfstandigheid is cruciaal. Hierdoor kunnen we, in overleg met de sector, onze eigen koers bepalen,” benadrukt hij. Daarnaast werd onder zijn leiderschap een efficiënter systeem voor het bezorgen van certificaten geïntroduceerd: de certificatenbak. Berghuis kijkt met trots terug op de samenwerking binnen de adviesraad en de NAK en benadrukt de waarde van samenwerking met de sector.