Wil je rassen en zieke aardappelplanten kunnen herkennen? Wil je weten hoe de NAK werkt aan de kwaliteit van het pootgoed binnen het laboratorium? Of wil je puur je kennis opfrissen? Meld je dan aan voor deze cursus.

Duur 1 dag theorie
2 praktijklessen (± 2 uur per les) en een examen (± 2 uur)
Cursusopbouw Theorie en praktijk
Locatie theorie Van der Valk, Emmeloord
Locatie praktijk Munnekezijl, Colijnsplaat of Tollebeek
Kosten € 520,-1 p.p. (inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en lunch)
Aardappelziektenboek € 40,-1 (optioneel)
Data theorie Voorjaar 2022 VOL
Data praktijk juni 2022 VOL

Cursusinhoud

In de basiscursus komen in het theoriegedeelte van de cursus onderwerpen aan bod die betrekking hebben op de aardappelselectie en die nodig zijn voor het praktijkgedeelte:

  • Korte geschiedenis en ontwikkeling van de pootaardappelteelt en het keuringswezen
  • Veldkeuring
  • Stamselectie
  • Virusziekten en virusoverdracht
  • Laboratoriumtoetsen

Het praktijkgedeelte vindt medio juni plaats en bestaat uit 2 praktijklessen en het praktijkexamen. Hiervoor worden examenveldjes in de regio aangelegd. De definitieve data worden bepaald aan de hand van de stand van het gewas.

Tijdens het praktijkgedeelte leer je zieke en afwijkende planten herkennen met daarbij de meest voorkomende rassen. Het is aan te raden om voorafgaand aan het praktijkdeel op eigen initiatief al ervaring op te doen door mee te lopen met een ervaren selecteur.

Geslaagden ontvangen het Aardappelselectiecertificaat.

Wat je kunt na de cursus

Na de cursus kun je aan de slag als aardappelselecteur.

Voor meer informatie over de aardappelselectiecursus en voor aanmelding kun je contact opnemen met het directiesecretariaat via 0527-635350 of mailen naar cursus@nak.nl.

Het Aardappelziektenboek kan worden gebruikt als naslagwerk voor de cursus. Cursisten kunnen dit voor aanvang van de cursus bestellen bij Aardappelwereld Magazine voor € 40,- via  redactie@aardappelwereld.nl o.v.v. ‘aardappelselectiecursus NAK’. Het Aardappelziektenboek ligt dan voor je klaar op de 1e cursusdag in Emmeloord.

Ontvang je het boek liever op een ander bezorgadres? Dan is het voor € 50,- (excl. verzendkosten) te bestellen via de webshop van Aardappelwereld Magazine.

Bedrijven die zijn aangesloten bij Colland Arbeidsmarkt kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van 85% van de cursuskosten. Kijk voor meer informatie op www.collandarbeidsmarkt.nl

Deze cursus is vol. We kunnen u wel op de wachtlijst zetten. Als een cursist zich afmeldt, krijgt de eerstvolgende op de wachtlijst een bericht voor aanmelding.

Meldt u aan via cursus@nak.nl.

Annulering

Annulering moet altijd schriftelijk gebeuren, per brief of per e-mail.
Bij annulering van deelname tot een week voor de cursus wordt € 50,001 aan administratiekosten in rekening gebracht en bij annulering daarna het volledige bedrag.

 

1 genoemde bedragen zijn exclusief btw.