Wil je rassen en zieke aardappelplanten in het veld kunnen herkennen? Wil je weten hoe de NAK werkt aan de kwaliteit van het pootgoed binnen het laboratorium? Of wil je puur je kennis opfrissen? Meld je dan aan voor deze cursus!

Duur 2 dagen theorie
2 praktijklessen (± 2 uur per les) en een examen (± 2 uur)
Cursusopbouw Theorie en praktijk
Locatie theorie NAK, Emmeloord
Locatie praktijk Munnekezijl, Colijnsplaat of Tollebeek
Kosten € 680,-1 p.p. (inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en lunch)
Aardappelziektenboek € 40,-1 (optioneel)
Datums theorie 6 en 7 februari 2024 OF
28 en 29 februari 2024
Datums praktijk Juni 2024

Cursusinhoud

In de basiscursus besteden we in het theoriegedeelte onder meer aandacht aan:

  • Korte geschiedenis en ontwikkeling van de pootaardappelteelt en het keuringswezen
  • Veldkeuring
  • Stamselectie
  • Virusziekten en virusoverdracht
  • Laboratoriumtoetsen

In de uitgebreide cursus wordt naast bovenstaande theorie, aandacht besteed aan andere onderwerpen die van belang zijn voor de pootaardappelteelt:

  • Aaltjesziekten
  • Bacterieziekten
  • Schimmelziekten
  • Partijkeuring; ziekten en gebreken aan de knol

Het praktijkgedeelte vindt medio juni plaats en bestaat uit 2 praktijklessen en het praktijkexamen. Hiervoor worden examenveldjes in de regio aangelegd. De definitieve datums worden bepaald aan de hand van de stand van het gewas.

Tijdens het praktijkgedeelte leer je zieke en afwijkende planten herkennen met daarbij de meest voorkomende rassen. Het is aan te raden om voorafgaand aan het praktijkdeel op eigen initiatief al ervaring op te doen door mee te lopen met een ervaren selecteur. De ervaring heeft ons geleerd dat regelmatig en goed oefenen in de praktijk zorgt voor een duidelijk hoger slagingspercentage. Dus ga het veld in! Mocht je ondanks een goede voorbereiding toch niet voor het praktijkexamen slagen, dan kun je een jaar later voor een herkansing gaan.

De geslaagden ontvangen het Aardappelselectiecertificaat.

Na het ontvangen van het Aardappelselectiecertificaat kun je aan de slag als aardappelselecteur.

Voor meer informatie over de aardappelselectiecursus en voor aanmelding kun je contact opnemen met het directiesecretariaat via 0527-635350 of mailen naar cursus@nak.nl.

1 ) Het Aardappelziektenboek kan worden gebruikt als naslagwerk voor de cursus. Cursisten kunnen dit voor aanvang van de cursus bestellen bij Aardappelwereld Magazine voor € 40,- via  redactie@aardappelwereld.nl o.v.v. ‘aardappelselectiecursus NAK’. Het Aardappelziektenboek ligt dan voor je klaar op de 1e cursusdag in Emmeloord.

Ontvang je het boek liever op een ander bezorgadres? Dan is het voor € 50,- (excl. verzendkosten) te bestellen via de webshop van Aardappelwereld Magazine.

Bedrijven die zijn aangesloten bij Colland Arbeidsmarkt kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van 85% van de cursuskosten. Kijk voor meer informatie op www.collandarbeidsmarkt.nl

Annulering

Annulering kan alleen per brief of per e-mail.
Bij annulering van deelname tot een week voor de cursus wordt € 57,501 aan administratiekosten in rekening gebracht en bij annulering daarna het volledige bedrag.

 

1 genoemde bedragen zijn exclusief btw.