Afgelopen weken heeft de NAK, samen met de Adviesraad, negen locaties bezocht voor de jaarlijkse Telersvergaderingen. Dit jaar werd een vernieuwde aanpak ingezet, met als start een informatief webinar over de algemene ontwikkelingen binnen de NAK. Vervolgens vonden de fysieke telersvergaderingen plaats, waarin werd ingegaan op het afgelopen seizoen en discussies werden gehouden aan de hand van stellingen over de NAK.
Ontwikkelingen aardappelteelt
Het webinar trok bijna 500 kijkers en had als doel de sector te informeren over belangrijke ontwikkelingen binnen de NAK en de aardappelteelt. Een centraal thema was de introductie van de Adviesraad, die als schakel fungeert tussen de sector en de NAK. De Adviesraad behandelt vraagstukken uit de sector en vertegenwoordigt de telers in Nederland.
Daarnaast werd er een terugblik gegeven op het teeltjaar 2024, een vooruitblik op 2025 en werd ingegaan op de expertiserol van de NAK. De sprekers – Marcel Scholtens (Adviesraad), Willem Smits (Adviesraad), Jan Duijsens, Nancy Rietbroek, Laura van Bezouwen en Kim Visser (NAK) – gaven inhoudelijke toelichting op verschillende onderwerpen zoals het nacontrole seizoen en de afname van Y-virus, maar toename van bladrolvirus. Tijdens het webinar was er ruimte om vragen te stellen, wat bijdroeg aan de interactieve opzet. De kijkers waardeerden het webinar met een gemiddelde score van 7,3.
Hebt u het webinar gemist? Bekijk deze hier terug.
Samen in gesprek tijdens de telersvergaderingen
De fysieke bijeenkomsten borduurden voort op het webinar en vonden plaats in Emmeloord, Leeuwarden, Steenbergen, Toldijk, Schagen, Groningen, Axel, Westerbork en Texel. Ruim 550 telers namen deel en gingen in gesprek over de rol van de NAK binnen de sector, met bijzondere aandacht voor de impact van de verwachte nieuwe wetgeving PRM. Er werd stilgestaan bij het huidige Nederlandse keuringssysteem en de vraag of de huidige hoge normen houdbaar blijven – in vergelijking met de lagere Europese normen. Veel telers spraken hun voorkeur uit voor het handhaven van de hoge Nederlandse standaarden, die bijdragen aan de onderscheidende kwaliteit van Nederlands pootgoed.
Seizoensanalyse 2024
Seizoen 2024 verliep over het algemeen gunstig. Ondanks zware regenval in het oosten en zuiden van het land was de oogst goed. Het pootgoedareaal liet een lichte daling zien ten opzichte van 2023, vooral in de klassen PB en S, terwijl een toename werd waargenomen in de klasse A en ATR. Deze verschuiving wordt toegeschreven aan dat meer areaal dat voor eigen vermeerdering wordt geteeld.
Verlagingen in keuringsresultaten
Binnen de nacontrole, waarbij op virussen wordt getoetst, werd een landelijke verlaging van 20,9% vastgesteld. Dit is een aanzienlijke daling ten opzichte van 2023. Omdat Nederland strikte normen hanteert op dit gebied, resulteert dit sneller in verlagingen. De monsters van dit jaar waren kwalitatief goed, wat – samen met tijdige opschaling in het laboratorium – zorgde voor een soepel verloop van de nacontrole. Bij de verlagingen in de veldkeuring was bacterieziek de grootste oorzaak van verlagen.
Bladrolvirus: een toenemende uitdaging
Een opvallende ontwikkeling in 2024 was de sterke stijging van het bladrolvirus, voornamelijk veroorzaakt door de bladluissituatie. Uit de 41 vangbakken in Nederland bleek dat er lokaal grote verschillen waren, met pieken tegen het einde van het seizoen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het virus muteert.
NAK als stabiele factor
De NAK blijft zich inzetten voor een sterke en duurzame pootgoedsector. Met decennialange ervaring, expertise en een combinatie van wet- en regelgeving biedt de organisatie een betrouwbare basis voor de agrarische sector. De kennis en kunde binnen de NAK worden continu ontwikkeld en toegepast om optimaal toezicht te kunnen houden.