Wij hebben helaas moeten besluiten dat de ‘Aardappelselectiecursus’ in de huidige vorm in 2021 niet door kan gaan. De situatie rondom corona is op dit moment te onzeker.

Wij gaan kijken naar de mogelijkheid om in de zomer van 2021 een cursus in verkorte vorm te kunnen aanbieden op het Proef- en Controlebedrijf van de NAK in Tollebeek. Deze cursus zal met name gericht zijn op de praktijk, met ook een klein gedeelte theorie (selectie, luizen en virusoverdracht).

Wij hopen u hier medio januari verder over te kunnen informeren.

Wil je rassen en zieke aardappelplanten kunnen herkennen? Wil je weten hoe de NAK werkt aan de kwaliteit van het pootgoed binnen het laboratorium? Of wil je puur je kennis opfrissen? Meld je dan aan voor deze cursus.

Duur 2 dagen theorie en 3 dagdelen praktijk
Cursusopbouw theorie en praktijk
Locatie theorie NAK Emmeloord
Locatie praktijk Munnekezijl, Colijnsplaat of Tollebeek
Cursusleider de heer A. Fioole
Kosten € 575,-1 p.p. (inclusief cursusmap, koffie, thee en lunch)
Aardappelziektenboek € 40,-1 (optioneel)
Data theorie Afgelast i.v.m. coronamaatregelen
Data praktijk juni 2021

Cursusinhoud

In het theoretische deel van de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Geschiedenis en ontwikkeling van de pootaardappelteelt en het keuringswezen
  • Aangifte, veldkeuring en stamselectie
  • Partijkeuring; ziekten en gebreken aan de knol
  • Virusziekten, virusoverdracht en laboratoriumtoetsen
  • Schimmel- en bacterieziekten; aantasting door aaltjes en andere dierlijke beschadigingen.

Tijdens het praktijkgedeelte leer je zieke en afwijkende planten te herkennen met daarbij de meest voorkomende rassen, maar het is aan te raden om voorafgaand op eigen initiatief al wat praktijkervaring op te doen door mee te lopen met een ervaren selecteur.

Het praktijkgedeelte bestaat uit drie dagdelen medio juni, waarvan twee dagdelen praktijkles en een dagdeel praktijkexamen. Hiervoor worden examenveldjes in de regio aangelegd.

Geslaagden ontvangen het Aardappelselectiecertificaat.

Wat u kunt na de cursus

Na de cursus kunt u aan de slag als aardappelselecteur.

Voor meer informatie over de aardappelselectiecursus en voor aanmelding kun je contact opnemen met het directiesecretariaat via 0527-635350 of mailen naar cursus@nak.nl.

Het aardappelziektenboek kan worden gebruikt als naslagwerk voor de cursus. Cursisten kunnen dit voor aanvang van de cursus bestellen bij Aardappelwereld Magazine voor € 40,- via  redactie@aardappelwereld.nl o.v.v. ‘aardappelselectiecursus NAK’. Het aardappelziektenboek ligt dan voor je klaar op de 1e cursusdag in Emmeloord.

Ontvang je het boek liever op een ander bezorgadres? Dan is het voor € 50,- (excl. verzendkosten) te bestellen via de webshop van Aardappelwereld Magazine.

Bedrijven die zijn aangesloten bij Colland Arbeidsmarkt kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van 85% van de cursuskosten. Kijk voor meer informatie op www.collandarbeidsmarkt.nl

Annulering

Annulering moet altijd schriftelijk gebeuren, per brief of per e-mail.
Bij annulering van deelname tot een week voor de cursus wordt € 50,001 aan administratiekosten in rekening gebracht en bij annulering daarna het volledige bedrag.

 

1 genoemde bedragen zijn exclusief btw.