Aangifte pootaardappelen 2025

De applicatie voor de aangifte van pootaardappelen is opnieuw beschikbaar. U kunt uw aangifte indienen tot en met woensdag 21 mei 2025. Om de aangifte te doen, navigeert u via het klantportaal naar de starttegel Aardappelen en selecteert u de tegel Aangifte. Voor de aangifte heeft u de volgende documenten nodig: onderzoeksverklaringen en herkomstbewijzen/certificaten. Let…

Lees verder!

NAK Symposium – Toekomst in Pootgoed

Op 19 en 26 februari 2025 kwamen NAK-keurmeesters en onderzoekers samen in Tollebeek voor het NAK Symposium – Toekomst in Pootgoed. Tijdens deze bijeenkomsten stond kennisdeling centraal, met presentaties over de nieuwste ontwikkelingen in virusbestrijding, optische sorteertechnieken, precisielandbouw en duurzaam middelengebruik. Het symposium bood waardevolle inzichten in de innovaties die bijdragen aan de kwaliteit en…

Lees verder!

Afdekplicht aardappelafvalhopen

Phytophthora infestans is een pseudo-schimmel die de aardappelziekte veroorzaakt. Een besmetting zorgt voor grote economische schade in de teelt van aardappelen. Met dit teeltvoorschrift willen we ziektebronnen van Phytophthora voorkomen. En het risico op verspreiding ervan verkleinen. De sector heeft het teeltvoorschrift voor aardappelafvalhopen vervroegd naar 1 april.   Voorschrift Aardappelafvalhopen zijn met name in het…

Lees verder!

Voorkom vergelingsziekte in bieten: voorschriften en melding 

Vergelingsziekte bij bieten veroorzaakt kwaliteits- en opbrengstverlies. De ziekte wordt veroorzaakt door het vergelingsvirus dat door bladluizen wordt verspreid.  De sector heeft voorschriften opgesteld om de verspreiding van vergelingsziekte te beperken en de kwaliteit van de bietenteelt te waarborgen.    Voorschriften   Het virus overwintert in bietenopslag, zaadbieten en bieten die als voorraad worden bewaard om…

Lees verder!

Relatiedag Zaaizaden – 12 juni 2025

Op donderdag 12 juni 2025 organiseert de NAK de Relatiedag Zaaizaden. Dit evenement biedt een unieke kans om bij te praten over actuele ontwikkelingen in de sector, een kijkje te nemen achter de schermen bij de NAK en uw netwerk te versterken. Wat kunt u verwachten? Tijdens deze dag krijgt u een exclusieve rondleiding door…

Lees verder!

Terugblik Telersvergaderingen 2025

Afgelopen weken heeft de NAK, samen met de Adviesraad, negen locaties bezocht voor de jaarlijkse Telersvergaderingen. Dit jaar werd een vernieuwde aanpak ingezet, met als start een informatief webinar over de algemene ontwikkelingen binnen de NAK. Vervolgens vonden de fysieke telersvergaderingen plaats, waarin werd ingegaan op het afgelopen seizoen en discussies werden gehouden aan de…

Lees verder!

Verbeterde methode detectie en identificatie van aardappelcystenaaltjes

Recent onderzoek, uitgevoerd door de NAK heeft geleid tot een publicatie in de European Journal of Plant Pathology. Deze studie valideert een aangepaste versie van de Beniers real-time PCR-methode voor het gelijktijdig leven/doodbepalingen en identificeren van de aardappelcystenaaltjes Globodera pallida en G. rostochiensis. Deze ontwikkeling biedt telers en andere agrarische professionals betere middelen om de…

Lees verder!

Wijzigingen Teeltvoorschriften per 1 januari 2025 

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft per 1 januari 2025 wijzigingen doorgevoerd in de Teeltvoorschriften. Deze aanpassingen betreffen zowel aanscherping als verruiming en hebben betrekking op aardappelopslag, afvalhopen en teeltrotaties bij aardappelen. De wijzigingen zijn:  Aanscherping norm aardappelopslag Vanaf 2025 geldt een maximum van één plant per vierkante meter, waar voorheen…

Lees verder!