Verplicht onderzoek
Alle partijen die in het handelsverkeer worden gebracht worden op virus onderzocht. In sommige gevallen is voor bepaalde klassen ontheffing mogelijk, dit hangt af van het ras en de datum van loofdoodregistratie door de keurmeester. Hieronder leest u meer over ontheffing en vrijstelling van het virusonderzoek. Of lees meer informatie in de aanwijzing PA-05 veldkeuring pootaardappelen.
Het nacontrole virus systeem en alle bijbehorende regelgeving kunt u terugvinden in de aanwijzing PA-07 nacontrole pootaardappelen. Virus wordt in de nacontrole getoetst met realtime RT-PCR.
Bent u het niet eens met de uitslag van het virusonderzoek? Dan kunt u uiterlijk 7 kalenderdagen na de uitslag een heronderzoek via het Klantportaal aanvragen.
Totstandkoming ontheffing virusonderzoek
Op basis van de volgende factoren stelt de vaste commissie voor pootaardappelen de ontheffingsdata voor virusonderzoek vast:
- De infectiedruk wordt bepaald aan de hand van de omvang van bladluisvluchten. Deze worden geregistreerd met behulp van zuigvallen en vangbakken, die dagelijks worden afgetapt.
- Aan de hand van het 5-jarig gemiddelde van de resultaten van het virusonderzoek zijn de aardappelrassen ingedeeld in drie nacontrolegroepen (aanwijzing PA-05) op basis van de vatbaarheid voor Y-virus.
- De rijpingstoestand van de pootaardappelen
De ontheffingsdata worden via circulaires en deze site bekend gemaakt.
Ontheffing van virusonderzoek
- voor de klassen (E), A en B van nacontrolegroepen 1 en 2 als het loof op de vastgestelde ontheffingsdatum dood is
- voor de klassen A en B van de BPR-rassen. Dit zijn rassen die nog niet op de rassenlijst staan
- voor de klassen E, A en B van nacontrolegroep 3
- pootgoed voor eigen gebruik
Ontheffing van virusonderzoek geldt niet in onderstaande gevallen
- voor de klassen PB, S en SE
- als er in de veldkeuring primair is gevonden
- zonder symptomen