De EU heeft een derogatieverzoek van België toegekend voor het in het verkeer brengen van 1.440 ton zaaizaad van vezelvlas met een verlaagde kiemkracht. Eerder was er al een derogatieverzoek van Frankrijk toegekend voor bijna 9.000 ton. Er zijn grote tekorten van zaaizaad die voldoen aan de reguliere normering van de kiemkracht, dit als gevolg van de slechte weersomstandigheden (o.a. extreme regenval tijdens de teelt).
Van onderstaande rassen mag tot 30 juni 2024 voor België een hoeveelheid van 1.440 ton lijnzaad in het verkeer worden gebracht met een verlaagde minimum kiemkracht van 80% (minimum EU norm is 92%). In Frankrijk mag een hoeveelheid lijnzaad van 8.976 ton met een verlaagde kiemkracht van minimaal 85% (minimum EU norm is 92%) in het verkeer worden gebracht.\
Rassen
Alizee, Ambre, Amina, Aramis, Aretha, Arkéa, Avian,
Bolchoï,
Calista, Cirrus, Cleo,
Damara, Dauréa, Divine,
Eden, Elïxir, Evasïon, Evea, Exéo,
Filéa,
Harmonia, Hibern,
Idéo,
Jade, Java,
Katia,
Lisette,
Malika, Melina,
Nathalie, Novéa,
Olga, Onyx,
Ramona,
Stéréo,
Toundra,
Végéa, Vesta, Vivéa,
WPB Celeste, WPB Eloise, WPB Felice, WPB Iris, WPB Laurine.
De Nederlandse bedrijven kunnen op deze derogaties leveren (mogen ook vergelijkbare rassen zijn). Hiervoor hoeft niet vooraf toestemming te worden gevraagd. Er kan direct bij de NAK certificering worden aangevraagd met verlaagde derogatie kiemkrachten. Op het NAK-certificaat wordt vermeld “Derogatie kiemkracht” en de werkelijk behaalde kiemkracht. Voor informatie hierover kan contact worden opgenomen met de klantenservice zaaizaden van de NAK 0527-635 350.