Op verzoek van de zaaizaadsector (Plantum) besloot de Vaste Commissie voor zaaizaden van de NAK de kwaliteitsnorm voor beschadiging voor zomergerst te verruimen van 10% tot maximaal 30%. De reden van het verzoek is, dat in een deel van de partijen zomergerst zodanig veel beschadigde of naaktzadige korrels voorkomen, dat deze zouden moeten worden afgekeurd. Dit zou kunnen leiden tot een tekort aan zaaizaad.
De normen voor beschadiging zijn in het verleden ingesteld, omdat beschadigde of naakte korrels van gerst en haver gevoeliger zijn voor een niet-juiste ontsmetting en eerder door bodemschimmels kunnen worden aangetast. Vorig jaar is door de vaste commissie een wijzigingsvoorstel aangenomen om de normen voor beschadiging en naakte zaden voor gerst en haver te laten vervallen met ingang van oogst 2022. Redenen hiervoor waren, dat de huidige zaaizaadontsmettingsmiddelen een minder negatieve invloed hebben op de kiemkracht (minder agressieve middelen) dan vroeger. Beschadigingen hebben in het algemeen een negatieve invloed op de kiemkracht, echter de kiemkrachtsanalyse geeft voldoende indicatie hiervan. Ook vorig jaar en eerdere jaren is verruiming van de normen voor beschadiging en naakte zaden gegeven.
Het voorgaande betekent:
- Partijen van oogst 2021 met meer dan 10% en minder dan of gelijk aan 30% beschadiging (beschadiging + naakte zaden), worden goedgekeurd zonder vermelding van waardering I of II op het certificaat.
- Op het certificaat wordt vermeld: ‘Meer dan 10% beschadiging’.